Szent Johanna
Vagy más néven „Jeanne d’Arc” esetleg „orléans-i szűz”. Szegény parasztlányként született Kelet-Franciaországban. A százéves háborúban a francia királyi hadsereg élén több meghatározó győzelmet aratott. Ezen bátor és hősies tetteivel lehetővé tette VII. Károly trónra lépését. Johanna szentül hitte és hangoztatta, hogy látomásaiban Isten jelent meg előtte, és kérte, hogy szabadítsa fel hazáját az angol uralom alól. Még a mai nyugati kultúrában is meghatározó szerepet tölt be legendája, és szellemisége. A francia politikusok még napjainkban is előszeretettel idézik fel bátorságát, elszántságát, isteni elhivatottságát, mellyel egy egész nép sorsában hozott változást.


Teréz anya
1910-ben a mai Macedóniában, Agnes Gouxha Bojaxhiu néven látta meg a napvilágot. Mindössze kilencéves volt, amikor édesapját elveszítette. Ekkor édesanyjával és két idősebb testvérével magukra maradtak. Mivel édesanyja komoly szerepet töltött be a Szent Szív egyházközösség életében, a kislány is tagja lett a Mária-kongregációnak. Nagyon fiatalon, már 18 éves korában úgy döntött, missziós nővér szeretne lenni Indiában. Itt tette le szerzetesi fogadalmát 1931-ben és ekkor választotta a Teréz nevet Lisieux-i Szent Teréz iránti tiszteletből. Kitartásának és önfeláldozásának köszönhetően neve mára összeforrt a gyengék és elesettek gyámolításával. A római katolikus apáca, a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend alapítója hitte és hangoztatta, hogy a béke egy mosollyal kezdődik. Tetteiért 1979-ben Nobel-békedíjat kapott.


Diana hercegnő és Teréz anya

Diana hercegnő
Születési nevén: Diana Frances Spencer (1961-1997). Károly herceggel kötött házasságával egy csapásra nemzetközi hírességgé vált, ám rövidesen kiderült számára, hogy párja, egykori gyermekkori szerelmének kegyeiért epedezik. Házasságuk csupán egy boldogtalan formalitás volt, ám ez nem szegte kedvét a hercegnőnek abban, hogy jótékony tetteivel kivívja a „Szívek Királynője” címet világszerte. Diana ugyanis híres volt jótékonykodásairól. Elkötelezett híve volt a taposóaknák betiltása elleni küzdelemnek, ahogy sok segítséget nyújtott az AIDS áldozatainak is. Összesen 118 jótékonysági szervezet munkáját segítette, például a Nemzetközi Vöröskereszt önkénteseként több, beteg vagy árva gyerekeket ápoló kórházat is támogatott Afrikában. Mindeközben házassága teljesen tönkrement, míg végül 1996-ban elvált férjétől. Mindezek ellenére nem hagyta abba a rászorulók megsegítését, az AIDS-es betegek látogatását, a rászoruló területek oktatásának támogatását, és mindazt, amit házasságának éveiben tett. Személyes jó kapcsolatot ápolt Teréz anyával is, aki furcsa módon Diana 1997 szeptember 5-i temetésének napján hunyt el.


Fotó: Boston Globe

Kathrine Switzer
Kathrine 1947. január 5-én, Ambergben, (Németország) született, egy amerikai őrnagy lányaként. Futó, szerző, és televíziós kommentátor. A rengeteg visszahúzó kritika és előítélet ellenére, 1967-ben rajthoz állt a Boston Maratonon. Mindezzel nagy felháborodást keltett abban az időben, mikor a nőknek sok mindenhez nem volt még joguk. Switzert még futás közben is próbálták feladásra kényszeríteni, de ő megállíthatatlannak bizonyult. „Takarodj a versenyemről, és add ide a rajtszámodat!” Kiálltott rá Jock Semple versenyigazgató, miután meglátta, hogy egy nő is a mezőny tagja. Le akarta tépni rajtszámát, és kiiktatni őt a versenyből. Ám voltak, akik a segítségére siettek. A férfi versenytársai szinte gyűrűt vontak köré a táv további szakaszában, hogy zavartalanul teljesíthesse azt, ha képes rá. És képes volt! A Boston Marathon, több mint 42 km-es távját 4 óra és 20 perc alatt teljesítette, és ezzel ő lett a világ első női maratonistája.


Gertrude Ederle
Gertrude 1905. október 23-án született Manhattanben, New York City-ben. A bevándorló szülők hat gyermeke közül, ő volt a harmadik. Tizenéves korában csatlakozott a New York-i női úszók klubjához. Még ugyanebben az évben a 880 yardos szabadúszásban elérte az első világrekordját, és az úszás legfiatalabb világrekordere lett. 1921 és 1925 között összesen 29 amerikai nemzeti és világrekordot tartott. Legjelentősebb teljesítménye azonban az volt, amikor 1926-ban 14 óra 34 perc alatt jutott át úszva Franciaországból Angliába. Ezzel az eredménnyel két órát vert az addigi legjobb férfi időre. Teljesítménye azért is volt példaértékű, mert első próbálkozása kudarccal zárult, ám nem adta fel, és második nekifutását ragyogó siker koronázta. „Az emberek azt mondták, a nők képtelenek átúszni a Csatornát, bebizonyítottam, hogy tévednek” – mondta később Gertrude.

Azért gyűjtöttem össze a hölgyeknek e néhány híresség inspiráló történetét, hogy ezek által bemutassam, mennyire lehetséges bárki számára megtenni a lehetetlent, és ezáltal változást hozni a világba. Te aki most e sorokat olvasod tudd, hogy neked is van egy képességed, amit ha elkezdesz szenvedéllyel használni, bizony olyan dolgok történetnek az életedben, amelyekre talán soha nem gondoltál.
Ha szeretnél még több bátorítást, akár az év minden egyes napjára, kérlek kattints ide!