Író- előadóból kézműves?

Urbán L. Tamás író- előadónak, az elmúlt években hat könyve jelent meg nyomtatásban, és elektronikus kiadványai több mint tíz országba jutottak el. Mindezek mellett többszáz inspiráló előadást tartott, amerre csak meghívták. Ám a kiskőrösi születésű és orosházi illetőségű írót, most valami egészen másról kérdeztem.

– Tamás! Mikor és miért váltottál az írásról és az előadásokról a kézműveségre?

– Szeretettel köszöntöm a kedves olvasókat. Az az igazság, hogy én nem érzem úgy, hogy váltottam. Nevezzük ezt talán egy kis alkotói szünetnek. Valahogy úgy, hogy egy szellemibb alkotási vonalból, egy másikkal, egy fizikaibbal kapcsolódok ki. Évekig írtam, előadásokra készültem, és komoly szellemi munkát végeztem hajnaltól késő estig, és egyszer csak eljött az ideje annak, hogy a fizikai alkotással egy kicsit lazítsak.

A kreativitás csodát tesz

– Esetleg mondhatjuk azt, hogy a kiégés elől menekültél a kézművességbe?

– Nem volt ez tudatos menekülés. Egyszerűen úgy éreztem, hogy Isten elkéri az egyik dolgot, és ad helyette egy másikat, mivel jól tudja, hogy az ember lelke is képes elfáradni, akárcsak a teste. Bár ha visszagondolok, évekkel ezelőtt is készítettem már üzeneteket hordozó képeket, melyeket az orosházi utcán, sőt országosan is értékesítettem. Egyszerűen csak mostanában jobban rákerült erre az irányvonalra a fókusz.

Isteni ötletek

– Hogyan került át a fókusz? Hogyan jönnek az ötletek? Hisz nem mindennapi, amikor valaki elkészít egy életnagyságú dinoszaurusz lábnyomot, egy több mint 60 cm átmérőjű Ammonitesz vázat, vagy azokat a lélegzetelállító háromdimenziós képeket, melyeket te alkotsz.

– Egyszerűen csak elkezdtek jönni az ötletek, és a megoldások is arról, hogy mit, hogyan oldjak meg. Sokszor előfordult, hogy napokig lebegett előttem egy kép, ott belül a gondolataimban. Újra és újra megjelent, az elkészítés ötleteivel együtt. Ha ilyen történik, akkor mindig tudom, hogy ezt el kell készítenem, és azt is, hogy hogyan. Előfordult az is, hogy kerékpárral mentem épp orosházán, és egyszer csak beugrott egy teljesen új tecnika. Ez egy olyan megoldás, melyet tudomásom szerint Magyarországon még nem igazán alkalmaz senki. Kiválóan lehet vele 3D-s képeket, alkotásokat készíteni, és ötvözhető más technikákkal, sokféle anyaggal. Azt, ahogyan ezek az ötletek áradnak felém, egyértelműen Istentől jövő inspirációnak tartom ugyanúgy, mint, amikor könyveket írtam, vagy az előadásaimra készültem. Szóval ez az új fajta, modern kézművesség talált meg engem, és nem én találtam ki egy fantasztikus megoldást.

Izgalmas kaland az alkotás

– És mit gondolsz magadban, amikor egy-egy ilyen új ötlet megjelenik a lelki szemeid előtt?

– Hát gyakran meglepődök. Hiszen még ha jön is ötlet arra, hogy miként készítsem el azt a bizonyos alkotást, valójában fogalmam sincs, hogy ténylegesen hogy fog működni, vagy működni fog-e egyáltalán maga az ötlet.  Másrészt, pedig izgalmasnak tartom az egészet, mert ismét egy olyat hozhatok létre, amilyen még nincs. Harmadrészt pedig olyan csodálatos, hogy ha elég bátor vagyok megvalósítani azt, ami addig csak a lelki szemeim előtt, a gondolataimban volt jelen, akkor fizikai valósággá válik, egy addig láthatatlan dolog.

Nem csak Orosházán, de Magyarországon is egyedülálló

– Mindezek után talán nem is annyira aktuális a kérdés, de azért megkérdezem tőled, hogy mitől különlegesek az Urbán L. Tamás féle kézműves alkotások?

– Ahogy azt már említettem, számomra elsősorban az isteni inspiráció miatt különlegesek. Többen rendeltek már tőlem egyedi képeket is. Olyanokat, melyeket annak alapján kellett elkészítenem, hogy mik a hobbijai, legfőbb jellemzői annak a személynek, akinek készül. Még ezekben az esetekben is tapasztaltam egyfajta felülről jövő különleges vezetést. Így kerülhetett az egyik képre például egy kalapács, a másikra egy kártyapakli úgy, hogy mindezek valódinak tűntek, de mégsem voltak azok. Ahogy az már szintén említésre került, azért is különlegesek az én alkotásaim, mert az általam alkalmazott technikát hazánkban szinte én használom egyedül. Nincs ilyen széleskörű anyaghasználat, melynek nagy részét újrahasznosított anyagok alkotják. Az én termékeimnek továbbá erőteljes üzenetük van, mely legtöbb esetben nem csak úgy átvitt értelemben, közvetett módon jelenik meg az alkotásokban, hanem direkt módon, betűkkel kiírva úgy, hogy valósággal szíven üsse a szemlélőjét.

– Mi a célod ezekkel a különös alkotásokkal?

– Az egyik cél pont az, amit az előbb is említettem. Tudniillik, hogy szíven üsse, megszólítsa a szemlélőket, és bevallom nagyon jól esik látni, amikor ez meg is történik. Arra vágyom, hogy az emberek életébe változást hozzanak a képeim. Két alkalommal volt már nyilvános kiállításom, és mindkét alkalommal láttam rácsodálkozó arcokat. Sikerült elérnem az emberekben azt a bizonyos „Hűha” érzést, és ennek nagyon örülök. Ebből is következik egy másik cél, ami nagyon nagy álmom, és sokszor ugyanúgy a szemeim előtt lebeg, mint egy-egy alkotás létrehozása. Ez pedig nem más, mint egy olyan 3D-s múzeum megalkotása, amely még nincs Magyarországon.

Egy háromdimenziós múzeum ötlete

– Hú, ez izgalmasan hangzik. Beszélnél kicsit erről a múzeumról? Orosházán szeretnéd megvalósítani?

– Nagyon nagy szükségem van egy helyszínre, egy saját épületre. Nem vagyok biztos benne, hogy Orosházán sikerül egy ilyenhez hozzájutni. Ezen a helyen nem csak kiállítva lennének életnagyságú és egyéb megdöbbentő szobrok, képek, hanem itt is alkotnék. A látogatók betérhetnének, és nem csak a kiállítást tekinthetnék meg, hanem bepillanthatnának a kulisszák mögé is. Sőt! Az is a szívemen van, hogy terápiás céllal akár tanfolyamokat, kurzusokat is tartanék depresszív és/vagy magányos emberek részére. A kreativitásnak, az alkotásnak óriási ereje van, és a képeim életmentő üzenetén túl, ezt is szeretném átadni másoknak. Hiszem és bízom benne, hogy akárcsak egy-egy alkotásom, ugyanúgy ez a múzeum is, hamarosan fizikai valósággá válik majd.

– Egy ilyen kreatív és kalandos kitérő után, szerinted vissza fogsz még térni az íráshoz, és talán akkor majd megint a kézművesség fog a háttérbe szorulni?

– Őszintén szólva ezt nem tudom. Ennyi különleges kreatív megtapasztalás után, én már mindenre nyitott vagyok. Emlékszem mennyire hihetetlennek tűnt annak idején az első könyvem megírása és kiadása. De végül ki mertem lépni a bizonytalanba, és azóta nem csak egy, hanem hat könyvem is megjelenhetett. Innentől kezdve én már semmin nem csodálkoznék a jövővel kapcsolatban.

– Azt hiszem az olvasókkal együtt mondhatom, hogy kívánunk még neked nagyon sok ihletet, és megvalósult csodát a jövőben.

– Köszönöm szépen.

(admin)

Ha úgy érzed, szívesen segítenéd a fent említett múzeum létrejöttét, az alábbi bankszámlaszámon meg tudod tenni, vagy ide kattintva rendelhetsz te is egy 3D-s alkotást. Ha ide kattintasz, felveheted velünk a kapcsolatot.

Bankszámla szám:
Ébredés Misszió – 10402647-50526750-80501011
PayPal: https://www.paypal.com/paypalme/ebredesmisszioweb counter